nedjelja, 7. veljače 2010.

In-fo-(to): Kakve veze ima fotografija sa Kinom?

Otvorena je još jedna nova rubrika bloga The Cheese Square tima u kojoj ćemo svakog tjedna obaviještavati Vas o nekim novim zanimljivostima iz svijetskog trga fotografije. Dali o novoj izložbi, nekom kreativnom autoru, fotografskoj opremi... Uglavnom biti će jako zanimljivo jer ulazimo i u ona neistražena pitanja, te Vam dajemo uvid i odgovor na njih. ( Naravno, Vaša priča također je dobrodošla!)

Kakve veze ima fotografija sa Kinom?

( photo: Via Swiss Miss)
Fotografija već od same prošlosti ima čudnesne puteve svoga nastajanja, ali i mističnog otkriča. Mnogi smatraju da je prvobitna fotografija stigla iz Francuske, kao što je većina umjetničkih pravaca nastala u toj zemlji. No nažalost pismom nekih dalekih izvora fotografija stiže iz daleke zemlje Kine. Sigurno se javljaju pitanja kako i zašto?
Vratimo se na početak gdje i kada su se ljudi počeli igrati sa svijetlom i zašto uopče fotografija se počinje koristiti kao naziv novog umjetničkog alata ili djela umjetnosti.
Prvo uvijek bijaše svijetlo sa svojim zanimljivim oblicima. Kod tih zanimljivih oblika ćemo se zadržati...
U 5. stoljeću prije nove ere, veoma star i maleni kinez, filozof Mo Ti probudio se u svojoj malenoj drvenoj kolibici, ali ne jednako kao svako jutro. Na zidu, drvenom zidu ugledao je obrnuto svoju livadu i planine prema kojima je njegov pogled sezao uvijek za vrijeme doručka. Misleći da sanja protrljao je oči, no vidio da zaista nije stvar ni sna, ali ni lošeg vida.
Ustao se i poigrao se oblicima (planinama i livada) koje je mu je svijetlost tih ranih jutarnjih sati omogučila. Stavio je prst na vrh planine na kojoj još nitko nije bio, ruka mu je letjela sa pticama... Bio je cijeli iznenađen svojim otkričem!
Nakon nekoliko dana kada mu je taj osjećaj popusti, prošla su mu mnoga pitanja kroz glavu. -Kako fiksirati taj kadar?, Kako sliku obrnuti da izgleda kako ju ja vidim?
Nakon toga bacio se je na posao. Izmjerio je svoju kučicu, te napravio maketu samo u manjem obliku. Izgledala je prekrasno, mala kučica koju možeš držati u rukama!
Došlo je jutro... sretan, krenuo je za svojim još većim otkirićem!
Slika se je pojavila na zidu njegove malene kučice. Skočio je u zrak od sreće, priznao je da je napravio prekrasnu stvar.
Kasnije su mu se počeli gubiti tragovi, a tako i počecima fotografije...
No, nedugo nakon toga stali smo u trag u jednom velikom tadašnjem svijetskom središtu, putna karta za to razdoblje stiže sljedeći tjedan, a sa time i nove fotografije...

Srdačno,
Vaš The Cheese Square Tim & Branimir Budak-Aid

Nema komentara:

Objavi komentar